tievahti-logo

30.03.2023

Urakoitsijapula

Urakoitsijapula

Alueelliset haasteet urakoitsijoiden määrässä ja saatavuudessa ovat jo alkaneet näkyä. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tulemme kohtaamaan urakoitsijapulan, jos uusia tekijöitä ei löydy alalle.

Pystymetsästä alalle harvoin päädytään. Yleensä tukena on vanhemmat tai joku lähipiiristä, joiden avulla hiljainen yksityistietieto ja osaaminen siirtyvät eteenpäin.

Investoinnit ovat suuret, ja jos aikoo tarjota palveluja yksityisteille ja valtion teille ympäri vuoden, on koneita oltava monenlaisia. Ja siltikin ollaan usein tilanteessa, että jotain muuta työtä tai yritystoimintaa on oltava lisäksi.

Eli alalle tullaan rakkaudesta lajiin tai lähipiirin ohjaamana. Mutta koska maatilat ja traktorit ovat katoamassa kyliltä muutenkin, katoavat samalla itseoppineet. Täytyisi löytää uusia ratkaisuja.

Tarjolla oleva koulutus on pirstaleista, näppituntumalla pitäisi yhdistellä asioita ainakin maaseutuyrittäjän, kiinteistönhoidon, logistiikan, metsäalan ja maanrakennusalan koulutusohjelmista.

Lisäksi pitäisi olla hyvät sosiaaliset ja taloudelliset taidot, jotta asiakkaat saavat hyvää palvelua ja laskutkin muistetaan lähettää. Urakoitsija alkaa näyttäytyä aikamoisena moniottelijana.

Onneksi apua saa, eikä ihan kaikkea tarvitse hoitaa itse. Nykyajan työelämässä kannustetaan siihen, että tehdään se mitä parhaiten osataan ja ulkoistetaan osa töistä tarvittaessa.

Helposti ulkoistettavia töitä ovat esimerkiksi yrityksen taloushallinto ja laskutus.

Uusia ratkaisuja tarvitaan

Jotta yksityisteiden varsilta voidaan edelleen käydä töissä ja yrittää, on teiden oltava hyvässä kunnossa kesällä ja talvella.

Metsäkoneyhtiöt ja hissifirmat ovat lähteneet ratkaisemaan ongelmaa omilla koulutuskeskuksilla ja oppisopimuskoulutuksella. Ehkä sama suunta alkaa pian näkyä yksityisteiden urakoitsijoissakin?

Jos innostunut nuori saisi laadukkaan ja käytäntöpainotteisen koulutuksen urakointiin ja saisi kaluston pienemmillä investoinneilla esimerkiksi leasingin muodossa, voisivat työnäkymät olla houkuttelevammat.

Asiakkaan vastuulla yhä vaikeutuvassa tilanteessa olisi ymmärtää paremmin urakoitsijan näkökulmaa. Investoinnit kalliiseen kalustoon on pystyttävä maksamaan takaisin ja vielä itsekin elämään.

Jos ei lunta sada eikä aurauskertoja tule, on tilanne kestämätön. Järkevimpänä mallina pidän kiinteää kuukausi- tai talvikausikohtaista pohjapalkkaa, jonka urakoitsija saa, vaikka lähtöjä ei olisi yhtään.

Summa voisi perustua tiettyyn tuntimäärään tai käyntikertoihin.

Tekemättömästä työstä maksaminen alkaa tuntua asiakkaastakin järkevältä viimeistään siinä vaiheessa, kun tekijöitä ei enää meinaa löytyä.

Sovitun tuntimäärän tai käyntikertojen yli menevät työt laskutetaan toteutuman mukaan, joten lumisena talvena pohjapalkka ei muodostu tieosakkaillekaan liian suureksi rasitteeksi.

Tievahti kokoaa yhteen tietoa yksityisteiden kunnossapidon ja perusparannusten osaajista. Omat tiedot voi käydä jättämässä Yhteistyökumppanit -osiossa.

Jatketaan keskustelua urakoinnin uusista tuulista Tiefoorumilla!

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tarjous siltahankkeesta

Tarjous tiehankkeesta

Kiitos Tievahdin uutiskirjeen tilaamisesta!

Tarjous kuntotarkastuksesta

Tarjous siltasuunnittelusta

Tarjous tiekunnan perustamisesta

Tarjous tieyksiköinnistä

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Tiemestari

Tiemestari-palvelupaketti on monipuolinen ja helppokäyttöinen ratkaisu tiekuntien hallinnointiin. Se tarjoaa kaiken tarvittavan aina taloushallinnosta kokousjärjestelyihin ja lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseen. Me teemme tiekuntien ylläpidosta ja hallinnasta sujuvaa ja vaivatonta, varmistaen, että kaikki tärkeät toimet suoritetaan ammattitaidolla ja tehokkuudella.

Tarjoamme myös toimitsijamiespalvelua, joka kattaa kaiken tien hoitoon ja kunnossapitoon, tarjoten asiantuntevaa apua ja neuvontaa tiekunnan jokapäiväisissä tehtävissä.

Toimitsijamiespalvelu on ihanteellinen valinta, kun haluat varmistaa, että tiekuntasi tiet ovat ammattimaisten käsien hoivassa, mikä takaa niiden pitkäaikaisen kestävyyden ja turvallisuuden.

Valitse Tiemestari, kun haluat kumppanin, joka tuo tiekuntasi hallinnan uudelle tasolle.

Tiemestari on voittajan valinta!

Tieisäntä-palvelupaketti on suunniteltu tiekunnille, jotka etsivät vaivatonta ja kattavaa ratkaisua hallinnollisiin tehtäviinsä. Tämä paketti tarjoaa kaiken tarvittavan taloushallinnosta kokousjärjestelyihin, mikä takaa, että tiekuntasi toiminnot hoidetaan sujuvasti ja ammattitaitoisesti. Tarjoamme myös laajan kirjon lisäpalveluita, jotka tukevat tiekuntasi hallintoa, kuten perintä- ja ulosottohakemusten laatimisen sekä yksityistierekisteri- ja Digiroad-ilmoitukset, varmistaen, että kaikki hallinnolliset yksityiskohdat ovat ajan tasalla.

Valitsemalla Tieisännän, voit luottaa siihen, että tiekuntasi hallinto on huippuosaavissa käsissä.

Me tarjoamme räätälöityjä ratkaisuja, jotka vastaavat juuri tiekuntasi tarpeita, ja varmistamme, että kaikki toiminnot toteutetaan täydellisesti ja tarkasti. Tieisäntä on ehdoton valinta, kun haluat keskittyä tiekuntasi olennaisiin asioihin, tietäen että hallinnolliset yksityiskohdat ovat kunnossa.

Tieniekka

Tievahti-viranomaisvaatimukset

Tieniekka-palvelupaketti tarjoaa tiekunnille helpon ja tehokkaan tavan hoitaa kaikki tarvittavat hallinnolliset tehtävät. Olipa kyseessä kirjanpito, tilinpäätös, maksuunpanoluettelon laatiminen, tiemaksujen laskutus tai kiinteistö- ja osakastietojen ylläpito, Tieniekka huolehtii näistä kaikista sujuvasti ja ammattimaisesti.

Tarjoamme lisäksi palveluita, kuten kokouskutsujen laadinnan ja lähetyksen sekä talousarvioiden muodostamisen. Tämä tekee Tieniekasta ihanteellisen valinnan tiekunnille, jotka haluavat vapauttaa itsensä aikaavievistä hallinnollisista tehtävistä ja keskittyä olennaiseen.

Valitse Tieniekka, kun etsit ratkaisua, joka yksinkertaistaa tiekuntasi hallintoa ja säästää arvokasta aikaasi.

Tieniekka on suunnattu erityisesti niille, jotka haluavat päästä eroon hallinnon tympeistä töistä ja varmistaa, että kaikki hoituu moitteettomasti.

Tämä sivusto on työn alla!

Hei, päivitämme verkkosivujamme ja tämä sivu on vielä työnalla.

Autamme ja vastaamme kysymyksiisi mielellämme joten kysy rohkeasti!

tiekunnat@tievahti.fi

 010 2028 444

Sivu aukeaa lähipäivinä!

Palvelun aloitustiedot

Tiekunnan perustiedot

Tiekunnan yhteyshenkilö

Tarjouksen yhteenveto

Palvelun tiedot:
Tiekunnan tiedot:
Tiekunnan yhteyshenkilön tiedot:

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Mikä hanke sinua kiinnostaa?

Ilmoita tietosi molemmilla lomakkeilla jos haluat tarjouksen molemmista hankkeista.

Siltahanke
Tiehanke
Tarjous kantavuusmittauksesta

Kiitos Tievahdin vuosikellon tilaamisesta!

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.