tievahti-logo

01.03.2023

Puuston poisto teiden varsilta

Puuston poisto teiden varsilta

Tällä kertaa pohdin, mitkä asiat teiden varsilla vaikuttavat yksityisteiden perusparannuksiin ja vuosittaiseen kunnossapitoon.

Parhaassa tapauksessa tiealue on määritetty ja sen leveys on riittävän suuri, jotta tiekunnalla on toimivaltaa myös ajoradan ulkopuolella. Tiealueen leveytenä suosin 12 metriä, vähäisillä yksityisteillä 10 metriä voi riittää.

Jos tiealuetta ei ole määritelty tai se on liian kapea, maanomistajien kanssa tulee neuvotella tehtävistä toimenpiteistä erikseen. Vaikka tiealue olisi määritelty ja tiekunnalla olisi toimivalta kaataa puusto tiealueelta, puusto kuuluu silti maanomistajalle.

Yllättävän usein tulee vastaan tilanteita, että tien reunassa olevalla palstalla on hakkuu, mutta reunapuut jätetään pystyyn. Muutaman metrin puukaistaleen jälkeen saattaa alkaa useiden hehtaareiden aukko.

Kunnossapidon näkökulmasta tien reunoilla olevat puut, sähköpylväät, sähköpylväiden harukset, kivet ja kalliot haittaavat eniten niiton ja vesakontorjunnan sujuvuutta. Kalliot saattavat aiheuttaa haasteita myös tien kuivatuksen kanssa, jos vedet ohjautuvat tierunkoon tai tielle.

Liikenneturvallisuuteen voi vaikuttaa merkittävästi poistamalla näköesteinä olevat kalliot ja vesakot. Talvella nuori puusto ja etenkin koivikot kaartuvat tykkylumen painosta ajoradalle.

Perusparannushankkeissa avarat reuna-alueet edesauttavat kaivinkoneen työskentelyä, kun puiden runkoja ei tarvitse väistellä ja ojankaivuumaat saa järkevästi maisemoitua.

Ojien reunoilla olevien puiden juuret vaurioituvat kaivuutöissä, joten senkin vuoksi reunapuut tulisi poistaa. Niitä on turha jättää lahoamaan ja aiheuttamaan vaaraa seuraavassa myrskyssä, jossa ne voivat kaatua.

Tiealueen puuston poisto tulisi ensisijaisesti olla maanomistajalla mielessä silloin, kun puukauppaa tehdään muutenkin. Tällöin puulle saa parhaimman hinnan.

Toinen vaihtoehto on tehdä tiekunnan maanomistajien kesken yhteiskauppa, jolloin moto ajaa tien läpi, korjaa kaikki puut tiealueelta ja tilittää tuotot jokaiselle maanomistajalle erikseen.

Yhteiskaupan huono puoli on runsas paperityö. Kaikilta maanomistajilta tulee olla yhteiskauppaa varten yhteystiedot, tilinumero ja allekirjoitetut valtakirjat.

Jos tieisännöitsijänä jotain toivoisin, niin se olisi uusi normaali hakkuisiin, jossa teiden varsilta tulisi poistettua vähintään reunimmainen rivi puita, mieluummin 1,5 – 2 metriä. Vaikka se edellyttäisi hetkellisesti moton ajamista tiellä, niin pitkässä juoksussa tiekunnat hyötyisivät avarammista tien reunoista monin tavoin.

Jos joku asia jäi mietityttämään, kurvaa kysymään Tiefoorumille!

Opri Pietiäinen

Kirjoittaja on Tievahdin tieasiantuntija.

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tarjous siltahankkeesta

Tarjous tiehankkeesta

Kiitos Tievahdin uutiskirjeen tilaamisesta!

Tarjous tieisännöinnistä

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Mikä hanke sinua kiinnostaa?

Ilmoita tietosi molemmilla lomakkeilla jos haluat tarjouksen molemmista hankkeista.

Siltahanke
Tiehanke
Tarjous kantavuusmittauksesta

Kiitos Tievahdin tietopaketin tilaamisesta!

Lataa tietopakettisi alla olevasta linkistä. Saat myös pian ilmoittamaasi sähköpostiin viestin, jossa on latauslinkki Tievahdin tietopakettiin ja hinnastoon. 

Huom! Sähköpostin lähetyksessä voi olla ajoittain pientä viivettä.

Ystävällisin terveisin,
Tievahti Tane

Kiitos Tievahdin vuosikellon tilaamisesta!

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.