tievahti-logo

01.03.2023

Puuston poisto teiden varsilta

Puuston poisto teiden varsilta

Tällä kertaa pohdin, mitkä asiat teiden varsilla vaikuttavat yksityisteiden perusparannuksiin ja vuosittaiseen kunnossapitoon.

Parhaassa tapauksessa tiealue on määritetty ja sen leveys on riittävän suuri, jotta tiekunnalla on toimivaltaa myös ajoradan ulkopuolella. Tiealueen leveytenä suosin 12 metriä, vähäisillä yksityisteillä 10 metriä voi riittää.

Jos tiealuetta ei ole määritelty tai se on liian kapea, maanomistajien kanssa tulee neuvotella tehtävistä toimenpiteistä erikseen. Vaikka tiealue olisi määritelty ja tiekunnalla olisi toimivalta kaataa puusto tiealueelta, puusto kuuluu silti maanomistajalle.

Yllättävän usein tulee vastaan tilanteita, että tien reunassa olevalla palstalla on hakkuu, mutta reunapuut jätetään pystyyn. Muutaman metrin puukaistaleen jälkeen saattaa alkaa useiden hehtaareiden aukko.

Kunnossapidon näkökulmasta tien reunoilla olevat puut, sähköpylväät, sähköpylväiden harukset, kivet ja kalliot haittaavat eniten niiton ja vesakontorjunnan sujuvuutta. Kalliot saattavat aiheuttaa haasteita myös tien kuivatuksen kanssa, jos vedet ohjautuvat tierunkoon tai tielle.

Liikenneturvallisuuteen voi vaikuttaa merkittävästi poistamalla näköesteinä olevat kalliot ja vesakot. Talvella nuori puusto ja etenkin koivikot kaartuvat tykkylumen painosta ajoradalle.

Perusparannushankkeissa avarat reuna-alueet edesauttavat kaivinkoneen työskentelyä, kun puiden runkoja ei tarvitse väistellä ja ojankaivuumaat saa järkevästi maisemoitua.

Ojien reunoilla olevien puiden juuret vaurioituvat kaivuutöissä, joten senkin vuoksi reunapuut tulisi poistaa. Niitä on turha jättää lahoamaan ja aiheuttamaan vaaraa seuraavassa myrskyssä, jossa ne voivat kaatua.

Tiealueen puuston poisto tulisi ensisijaisesti olla maanomistajalla mielessä silloin, kun puukauppaa tehdään muutenkin. Tällöin puulle saa parhaimman hinnan.

Toinen vaihtoehto on tehdä tiekunnan maanomistajien kesken yhteiskauppa, jolloin moto ajaa tien läpi, korjaa kaikki puut tiealueelta ja tilittää tuotot jokaiselle maanomistajalle erikseen.

Yhteiskaupan huono puoli on runsas paperityö. Kaikilta maanomistajilta tulee olla yhteiskauppaa varten yhteystiedot, tilinumero ja allekirjoitetut valtakirjat.

Jos tieisännöitsijänä jotain toivoisin, niin se olisi uusi normaali hakkuisiin, jossa teiden varsilta tulisi poistettua vähintään reunimmainen rivi puita, mieluummin 1,5 – 2 metriä. Vaikka se edellyttäisi hetkellisesti moton ajamista tiellä, niin pitkässä juoksussa tiekunnat hyötyisivät avarammista tien reunoista monin tavoin.

Jos joku asia jäi mietityttämään, kurvaa kysymään Tiefoorumille!

Opri Pietiäinen

Kirjoittaja on Tievahdin tieasiantuntija.

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Pysy kartalla tiesi tehtävistä!

Tilaa yksityisteiden vuosikello ilmaiseksi sähköpostiisi, postilaatikkoosi tai tekstiviestitse puhelimeesi. Näin olet aina oikealla tiellä oikeaan aikaan.

Valitse sinulle sopivin tilaus:

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.

Kiitos ilmoittautumisesta!

Tiekuntasi on nyt käyttöönottojonossa. Tulemme tiedottamaan jonossa olevia sähköpostitse.

Ilmoita useampi tiekuntaTievahti-popup-hero

Tule oikealle tielle

Niin yksityistien omistajat, käyttäjät ja viranomaiset hyötyvät siitä, kun yksityisverkko on kunnossa ja siihen liittyvä tieto on aina ajan tasalla.

Rahanarvoista asiaa, liity tilaajaksi:

Mikä on roolisi tiekunnassasi?

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tilaa tien vuosikello tekstiviestitse

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello tekstiviestitse, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tietosi ja tilaa:

Tilaa tien vuosikello postilaatikkoosi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello perinteisellä kirjepostilla, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tietosi ja tilaa: