tievahti-logo

01.03.2023

Puuston poisto teiden varsilta

Puuston poisto teiden varsilta

Tällä kertaa pohdin, mitkä asiat teiden varsilla vaikuttavat yksityisteiden perusparannuksiin ja vuosittaiseen kunnossapitoon.

Parhaassa tapauksessa tiealue on määritetty ja sen leveys on riittävän suuri, jotta tiekunnalla on toimivaltaa myös ajoradan ulkopuolella. Tiealueen leveytenä suosin 12 metriä, vähäisillä yksityisteillä 10 metriä voi riittää.

Jos tiealuetta ei ole määritelty tai se on liian kapea, maanomistajien kanssa tulee neuvotella tehtävistä toimenpiteistä erikseen. Vaikka tiealue olisi määritelty ja tiekunnalla olisi toimivalta kaataa puusto tiealueelta, puusto kuuluu silti maanomistajalle.

Yllättävän usein tulee vastaan tilanteita, että tien reunassa olevalla palstalla on hakkuu, mutta reunapuut jätetään pystyyn. Muutaman metrin puukaistaleen jälkeen saattaa alkaa useiden hehtaareiden aukko.

Kunnossapidon näkökulmasta tien reunoilla olevat puut, sähköpylväät, sähköpylväiden harukset, kivet ja kalliot haittaavat eniten niiton ja vesakontorjunnan sujuvuutta. Kalliot saattavat aiheuttaa haasteita myös tien kuivatuksen kanssa, jos vedet ohjautuvat tierunkoon tai tielle.

Liikenneturvallisuuteen voi vaikuttaa merkittävästi poistamalla näköesteinä olevat kalliot ja vesakot. Talvella nuori puusto ja etenkin koivikot kaartuvat tykkylumen painosta ajoradalle.

Perusparannushankkeissa avarat reuna-alueet edesauttavat kaivinkoneen työskentelyä, kun puiden runkoja ei tarvitse väistellä ja ojankaivuumaat saa järkevästi maisemoitua.

Ojien reunoilla olevien puiden juuret vaurioituvat kaivuutöissä, joten senkin vuoksi reunapuut tulisi poistaa. Niitä on turha jättää lahoamaan ja aiheuttamaan vaaraa seuraavassa myrskyssä, jossa ne voivat kaatua.

Tiealueen puuston poisto tulisi ensisijaisesti olla maanomistajalla mielessä silloin, kun puukauppaa tehdään muutenkin. Tällöin puulle saa parhaimman hinnan.

Toinen vaihtoehto on tehdä tiekunnan maanomistajien kesken yhteiskauppa, jolloin moto ajaa tien läpi, korjaa kaikki puut tiealueelta ja tilittää tuotot jokaiselle maanomistajalle erikseen.

Yhteiskaupan huono puoli on runsas paperityö. Kaikilta maanomistajilta tulee olla yhteiskauppaa varten yhteystiedot, tilinumero ja allekirjoitetut valtakirjat.

Jos tieisännöitsijänä jotain toivoisin, niin se olisi uusi normaali hakkuisiin, jossa teiden varsilta tulisi poistettua vähintään reunimmainen rivi puita, mieluummin 1,5 – 2 metriä. Vaikka se edellyttäisi hetkellisesti moton ajamista tiellä, niin pitkässä juoksussa tiekunnat hyötyisivät avarammista tien reunoista monin tavoin.

Jos joku asia jäi mietityttämään, kurvaa kysymään Tiefoorumille!

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tarjous siltahankkeesta

Tarjous tiehankkeesta

Kiitos Tievahdin uutiskirjeen tilaamisesta!

Kiitos perustietolomakkeen lähettämisestä!

Otamme lähettämänne tiedot parhaamme mukaan huomioon kun laadimme uutta yksikkölaskelmaa.

Jäikö kysyttävää tieyksiköintiin liittyen?

Laita postia tieyksikointi@tievahti.fi tai soita meille 010 2028 444

Tarjous kuntotarkastuksesta

Tarjous siltasuunnittelusta

Tarjous tiekunnan perustamisesta

Tarjous tieyksiköinnistä

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Tiemestari

Tiemestari -palvelupaketti on täyden palvelun ratkaisu tiekuntien kokonaisvaltaiseen hoitamiseen. Se tarjoaa kaiken tarvittavan aina taloushallinnosta kokousjärjestelyihin ja lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseen. Tässä paketissa tuomme kaiken valmiiksi pöytään järkähtämättömällä ammattitaidolla.

 

Tiemestari-pakettiin voi valita erikseen myös toimitsijamiespalvelun, joka kattaa tien kunnossapitovastuun, jokapäiväisten asioiden hoitamisen sekä jopa tiekunnan edustamisen, mikäli sellaiseen on tarvetta.  

Tiemestari sopii tiekunnille, joiden osakkaat haluavat marssia valmiiseen kokouspöytään ja sekin on tietysti vapaaehtoista.

 

Tiemestari onkin voittajien valinta!

Tieisäntä -palvelupaketti on suunniteltu tiekunnille, jotka etsivät kokonaisvaltaisempaa ratkaisua hallinnollisiin tehtäviinsä. Tämä paketti tarjoaa kaiken tarvittavan taloushallinnosta kokousjärjestelyihin, mikä takaa, että tiekuntasi koko hallinto hoidetaan kattavasti tinkimättömällä ammattitaidolla. 

Tarjoamme tarvittaessa myös laajan kirjon lisäpalveluita, jotka tukevat tiekuntasi arkea, kuten perintä- ja ulosottohakemusten laatimisen sekä yksityistierekisteri- ja Digiroad-ilmoitukset, varmistaen, että kaikki hallinnolliset asiat ovat ajan tasalla yksityiskohtia myöten.

Tieisäntä sopii kaikenlaisille tiekunnille, jotka haluavat ulkoistaa kaikki hallinnolliset tehtävänsä.

Tieisäntä tarjoaa tiekunnan hallinnon huippuosaaviin käsiin!

Tieniekka

Tievahti-viranomaisvaatimukset

Tieniekka -palvelupaketti tarjoaa tiekunnille helpon ja tehokkaan tavan hoitaa tiekunnan työläimmät hallinnolliset tehtävät. Olipa kyseessä kirjanpito, tilinpäätös, maksuunpanoluettelon laatiminen, tiemaksujen laskutus tai kiinteistö- ja osakastietojen ylläpito, Tieniekka-palvelupaketissa huolehdimme nämä kaikki ammattimaisella otteella ja tarkkuudella. Tarjoamme halutessanne myös kokouskutsujen laadinnan ja lähetyksen sekä talousarvioiden muodostamisen lisäpalveluina. 

Tieniekka on suunnattu erityisesti pienemmille tiekunnille hallinnollisten velvoitteiden hoitamiseksi, mutta toimii myös isommillakin tiekunnilla, mikäli tiekunnalla on aktiivinen ja toimiva toimielin.

Tieniekka vapauttaa aikaa arkeesi!

Tämä sivusto on työn alla!

Hei, päivitämme verkkosivujamme ja tämä sivu on vielä työnalla.

Autamme ja vastaamme kysymyksiisi mielellämme joten kysy rohkeasti!

tiekunnat@tievahti.fi

 010 2028 444

Sivu aukeaa lähipäivinä!

Palvelun aloitustiedot

Tiekunnan perustiedot

Tiekunnan yhteyshenkilö

Tarjouksen yhteenveto

Palvelun tiedot:
Tiekunnan tiedot:
Tiekunnan yhteyshenkilön tiedot:

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Mikä hanke sinua kiinnostaa?

Ilmoita tietosi molemmilla lomakkeilla jos haluat tarjouksen molemmista hankkeista.

Siltahanke
Tiehanke
Tarjous kantavuusmittauksesta

Kiitos Tievahdin vuosikellon tilaamisesta!

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.