tievahti-logo

02.01.2023

Yksityistien perusparannushanke tiekunnassa

Nyt on aika käynnistää yksityistien perusparannushanke tiekunnassa

ELY-keskusten perusparannusavustusehdot yksityistien perusparannushankeeseen ovat viime vuosina merkittävästi parantuneet. Harkinnanvaraisia avustuksia ovat saaneet vakituista asutusta palvelevien teiden lisäksi mökkitiet ja metsätiet.

Nyt kun avustusprosentti vielä nousi vuodenvaihteessa tavallisissa yksityistien perusparannushankkeissa 50 % -> 70 % ja siltahankkeissa 75 % -> 85 %, tiekuntien kannattaisi käydä läpi parantamistarpeensa.

Tiekunnan maksettavaksi jää yksityistien perusparannushankkeesta riippuen 15-30 % kustannuksista, tai vieläkin vähemmän, mikäli yksityistien sijaintikunta avustaa hankkeita.

Yksityistien perusparannushanke sujuu helpoiten ammattilaisen kanssa. Yksityistieasiantuntija osaa huolehtia tiekunnan oikeanlaisesta päätöksenteosta, avustusten hakemisesta, suunnittelusta, kilpailuttamisesta, toteuttamisesta ja valvonnasta.

Suunnittelun ja valvonnan kustannukset kuuluvat samalla tavalla avustettaviin menoihin kuin varsinainen tien parantaminenkin. Tyypillisesti avaimet käteen -toteutus maksaa n. 10 % yksityistien perusparannushankkeen kokonaiskustannuksista.

Useimmiten näkee, että yksityistien perusparannushanke jää jumiin tiekunnan päätöksentekoon. ELY-keskus vaatii tietynlaiset kirjaukset pöytäkirjaan, jotta avustushakemus pystytään käsittelemään. Yksityistien perusparannushankkeesta päättäminen on myös mainittava kokouskutsussa.

 

Seitsemän tärkeintä päätöstä tiekunnan kokouksessa:

  1. Päätös yksityistietoimituksen hakemisesta, mikäli tiealueen leveyttä ei ole tai se on liian kapea
  2. Päätös yksityistien perusparannushankkeen käynnistämisestä
  3. Päätös yksityistien perusparannushankkeen kustannusarviosta
  4. Päätös avustuksen hakemisesta ja vastaanottamisesta
  5. Päätös sähköisen asioinnin hoitajasta
  6. Päätös suunnittelijan ja valvojan valinnasta
  7. Päätös yksityistien perusparannushankkeen rahoittamisesta

 

Hintataso on viime vuoden aikana noussut

Tällä hetkellä yksityistien perusparannushanke maksaa keskimäärin n. 15 000 – 25 000 euroa kilometriltä.

Jos kustannusarviosta lähdetään tinkimään, tingitään käytännössä aina murskeiden määrästä. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna hanke kannattaisi toteuttaa riittävällä kustannusarviolla, jolloin osakkaiden maksamissa tiemaksuissa saadaan aikaan merkittäviä säästöjä.

Parhaassa tapauksessa tielle ei tarvitse ajaa yksityistien perusparannushankkeen jälkeen vuosiin mursketta, vaan pelkkä lanaus, pölynsidonta, vesakontorjunta ja talvikunnossapito riittävät.

ELY-keskus avustaa pääsääntöisesti yli 10 000 euron suuruisia yksityistien perusparannushankkeita ja perusparannushankkeen voi tehdä myös tietyille tieosille. Tiekunta täytyy olla perustettu, mutta sekin on nykyään helppoa ja ilmaista, jos tieoikeudet ovat kunnossa ja osakkaat yksimielisiä perustamisesta.

Jatketaan hankkeiden pureskelua Tiefoorumilla!

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tarjous siltahankkeesta

Tarjous tiehankkeesta

Kiitos Tievahdin uutiskirjeen tilaamisesta!

Tarjous kuntotarkastuksesta

Tarjous siltasuunnittelusta

Tarjous tiekunnan perustamisesta

Tarjous tieyksiköinnistä

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Tiemestari

Tiemestari-palvelupaketti on monipuolinen ja helppokäyttöinen ratkaisu tiekuntien hallinnointiin. Se tarjoaa kaiken tarvittavan aina taloushallinnosta kokousjärjestelyihin ja lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseen. Me teemme tiekuntien ylläpidosta ja hallinnasta sujuvaa ja vaivatonta, varmistaen, että kaikki tärkeät toimet suoritetaan ammattitaidolla ja tehokkuudella.

Tarjoamme myös toimitsijamiespalvelua, joka kattaa kaiken tien hoitoon ja kunnossapitoon, tarjoten asiantuntevaa apua ja neuvontaa tiekunnan jokapäiväisissä tehtävissä.

Toimitsijamiespalvelu on ihanteellinen valinta, kun haluat varmistaa, että tiekuntasi tiet ovat ammattimaisten käsien hoivassa, mikä takaa niiden pitkäaikaisen kestävyyden ja turvallisuuden.

Valitse Tiemestari, kun haluat kumppanin, joka tuo tiekuntasi hallinnan uudelle tasolle.

Tiemestari on voittajan valinta!

Tieisäntä-palvelupaketti on suunniteltu tiekunnille, jotka etsivät vaivatonta ja kattavaa ratkaisua hallinnollisiin tehtäviinsä. Tämä paketti tarjoaa kaiken tarvittavan taloushallinnosta kokousjärjestelyihin, mikä takaa, että tiekuntasi toiminnot hoidetaan sujuvasti ja ammattitaitoisesti. Tarjoamme myös laajan kirjon lisäpalveluita, jotka tukevat tiekuntasi hallintoa, kuten perintä- ja ulosottohakemusten laatimisen sekä yksityistierekisteri- ja Digiroad-ilmoitukset, varmistaen, että kaikki hallinnolliset yksityiskohdat ovat ajan tasalla.

Valitsemalla Tieisännän, voit luottaa siihen, että tiekuntasi hallinto on huippuosaavissa käsissä.

Me tarjoamme räätälöityjä ratkaisuja, jotka vastaavat juuri tiekuntasi tarpeita, ja varmistamme, että kaikki toiminnot toteutetaan täydellisesti ja tarkasti. Tieisäntä on ehdoton valinta, kun haluat keskittyä tiekuntasi olennaisiin asioihin, tietäen että hallinnolliset yksityiskohdat ovat kunnossa.

Tieniekka

Tievahti-viranomaisvaatimukset

Tieniekka-palvelupaketti tarjoaa tiekunnille helpon ja tehokkaan tavan hoitaa kaikki tarvittavat hallinnolliset tehtävät. Olipa kyseessä kirjanpito, tilinpäätös, maksuunpanoluettelon laatiminen, tiemaksujen laskutus tai kiinteistö- ja osakastietojen ylläpito, Tieniekka huolehtii näistä kaikista sujuvasti ja ammattimaisesti.

Tarjoamme lisäksi palveluita, kuten kokouskutsujen laadinnan ja lähetyksen sekä talousarvioiden muodostamisen. Tämä tekee Tieniekasta ihanteellisen valinnan tiekunnille, jotka haluavat vapauttaa itsensä aikaavievistä hallinnollisista tehtävistä ja keskittyä olennaiseen.

Valitse Tieniekka, kun etsit ratkaisua, joka yksinkertaistaa tiekuntasi hallintoa ja säästää arvokasta aikaasi.

Tieniekka on suunnattu erityisesti niille, jotka haluavat päästä eroon hallinnon tympeistä töistä ja varmistaa, että kaikki hoituu moitteettomasti.

Tämä sivusto on työn alla!

Hei, päivitämme verkkosivujamme ja tämä sivu on vielä työnalla.

Autamme ja vastaamme kysymyksiisi mielellämme joten kysy rohkeasti!

tiekunnat@tievahti.fi

 010 2028 444

Sivu aukeaa lähipäivinä!

Palvelun aloitustiedot

Tiekunnan perustiedot

Tiekunnan yhteyshenkilö

Tarjouksen yhteenveto

Palvelun tiedot:
Tiekunnan tiedot:
Tiekunnan yhteyshenkilön tiedot:

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Mikä hanke sinua kiinnostaa?

Ilmoita tietosi molemmilla lomakkeilla jos haluat tarjouksen molemmista hankkeista.

Siltahanke
Tiehanke
Tarjous kantavuusmittauksesta

Kiitos Tievahdin vuosikellon tilaamisesta!

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.