tievahti-logo

01.09.2022

Tiekunnan syksyn kunnossapitotyöt – Katso muistilista

Mitä kunnossapitotöitä tiekunnalla on syksyllä?

Syksyn sateet saapuvat ja alkaa olla parhaat ajat kunnossapitotöiden tilaukselle!

Syksyllä tulee uudelleen arvioida kulutuskerroksen riittävyyttä ja lisätä mursketta tarvittaessa. Tyypillisesti kulutuskerroksena käytetään 0-16 mm mursketta, joskus myös 0-11 mm mursketta.

Mursketta voidaan tehdä sorasta tai kalliosta. Molemmille on omat kannattajakuntansa. Pääasia on, että tielle ajettava murske on CE-merkittyä, jolloin se soveltuu käyttötarkoitukseensa.

Murskeiden laadussa kirjaimet merkitsevät murskeen materiaalia, kalliomursketta merkitään usein lyhenteellä KaM ja soramursketta lyhenteellä SrM. Numeroilla kerrotaan, minkälaisia raekokoja murske sisältää.

KaM 0-16 mm on siis kalliomursketta, jossa suurimmat rakeet ovat menneet läpi 16 mm seulasta ja mukana on myös kaikkea siitä pienempää raetta.

Murskeisiin on olemassa ohjeelliset rakeisuuskäyrät eri käyttötarkoituksia varten, joista selviää minkä verran mitäkin raekokoa murskeessa tulisi olla.

Oikeanlainen rakeisuus vaikuttaa tien pinnan tiivistymiseen. Jos murskeessa ei olisi mukana hienoa ainesta, se jäisi pyörimään tielle eikä tiivistyisi kovaksi ajopinnaksi.

Murskeen lisäys ennen vai jälkeen lanauksen?

Jos tiellä on liian vähän kulutuskerrosta ja pohjakivet paistavat, kannattaa murske ajaa ensin ja lanata vasta sitten. Jos tilanne ei ole niin paha, voidaan tie lanata ensin muotoonsa ja lisätä lopuksi uusi murskekerros.

Kesän jälkeen montut tiessä saattavat ärsyttää, mutta liian kuivalla kelillä ei tule lähteä lanaamaan. Lanaus vaatii aina sopivan kosteat olosuhteet, jotta tie tiivistyy.

Myöskään liian märkään aikaan lanausta ei kannata jättää, jotta pakkaset eivät yllätä ja tie ehtii asettua ennen talvea. Suosittelen kunnollista syyslanausta syyskuussa.

Aurausviitoitus

Viimeisenä kunnossapitotyönä, hyvissä ajoin ennen pakkasia, tehdään aurausviitoitus auraajaa varten. Aurausviitat asennetaan ajoradan molemmille puolille pareittain niin, että edellisiltä aurausviitoilta näkee pimeässä seuraaville.

Kaarteisiin viitat asetetaan tiheämmin kuin suorille tieosuuksille. Sopiva etäisyys ajoradan reunasta on yleensä n. 10–30 cm, mutta tämä riippuu tien sisäpenkan muodosta.

Liian lähellä ajorataa viittoja katkeaa talvella enemmän ja liian kaukana ne altistavat yliauraukselle. Tyypillisesti aurausviittoina käytetään oransseja, noin 1,5 metriä pitkiä muoviputkia, joiden halkaisija on 20-25 mm ja joiden päässä on heijastimet.

Jossain näkee vielä keppejä tai karsittuja kuusia aurausviittoina, joissa on tietysti se hyvä puoli, että ne maatuvat. Katkenneet muoviset aurausviitat tulee kerätä pois ja kierrättää asianmukaisesti.

Muistilista syksyn kunnossapitotöihin:

  • Lanaus sopivissa kosteusolosuhteissa, tielle sopivalla työkoneella
  • Sivukaltevuudet kuntoon
  • Pintamurskeen lisäys tarvittaessa
  • Aurausviitoitus ennen pakkasia

Jäikö kysyttävää? Jatketaan keskustelua kunnossapitotöistä Tiefoorumilla!

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tarjous siltahankkeesta

Tarjous tiehankkeesta

Kiitos Tievahdin uutiskirjeen tilaamisesta!

Tarjous kuntotarkastuksesta

Tarjous siltasuunnittelusta

Tarjous tiekunnan perustamisesta

Tarjous tieyksiköinnistä

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Tiemestari

Tiemestari -palvelupaketti on täyden palvelun ratkaisu tiekuntien kokonaisvaltaiseen hoitamiseen. Se tarjoaa kaiken tarvittavan aina taloushallinnosta kokousjärjestelyihin ja lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseen. Tässä paketissa tuomme kaiken valmiiksi pöytään järkähtämättömällä ammattitaidolla.

 

Tiemestari-pakettiin voi valita erikseen myös toimitsijamiespalvelun, joka kattaa tien kunnossapitovastuun, jokapäiväisten asioiden hoitamisen sekä jopa tiekunnan edustamisen, mikäli sellaiseen on tarvetta.  

Tiemestari sopii tiekunnille, joiden osakkaat haluavat marssia valmiiseen kokouspöytään ja sekin on tietysti vapaaehtoista.

 

Tiemestari onkin voittajien valinta!

Tieisäntä -palvelupaketti on suunniteltu tiekunnille, jotka etsivät kokonaisvaltaisempaa ratkaisua hallinnollisiin tehtäviinsä. Tämä paketti tarjoaa kaiken tarvittavan taloushallinnosta kokousjärjestelyihin, mikä takaa, että tiekuntasi koko hallinto hoidetaan kattavasti tinkimättömällä ammattitaidolla. 

Tarjoamme tarvittaessa myös laajan kirjon lisäpalveluita, jotka tukevat tiekuntasi arkea, kuten perintä- ja ulosottohakemusten laatimisen sekä yksityistierekisteri- ja Digiroad-ilmoitukset, varmistaen, että kaikki hallinnolliset asiat ovat ajan tasalla yksityiskohtia myöten.

Tieisäntä sopii kaikenlaisille tiekunnille, jotka haluavat ulkoistaa kaikki hallinnolliset tehtävänsä.

Tieisäntä tarjoaa tiekunnan hallinnon huippuosaaviin käsiin!

Tieniekka

Tievahti-viranomaisvaatimukset

Tieniekka -palvelupaketti tarjoaa tiekunnille helpon ja tehokkaan tavan hoitaa tiekunnan työläimmät hallinnolliset tehtävät. Olipa kyseessä kirjanpito, tilinpäätös, maksuunpanoluettelon laatiminen, tiemaksujen laskutus tai kiinteistö- ja osakastietojen ylläpito, Tieniekka-palvelupaketissa huolehdimme nämä kaikki ammattimaisella otteella ja tarkkuudella. Tarjoamme halutessanne myös kokouskutsujen laadinnan ja lähetyksen sekä talousarvioiden muodostamisen lisäpalveluina. 

Tieniekka on suunnattu erityisesti pienemmille tiekunnille hallinnollisten velvoitteiden hoitamiseksi, mutta toimii myös isommillakin tiekunnilla, mikäli tiekunnalla on aktiivinen ja toimiva toimielin.

Tieniekka vapauttaa aikaa arkeesi!

Tämä sivusto on työn alla!

Hei, päivitämme verkkosivujamme ja tämä sivu on vielä työnalla.

Autamme ja vastaamme kysymyksiisi mielellämme joten kysy rohkeasti!

tiekunnat@tievahti.fi

 010 2028 444

Sivu aukeaa lähipäivinä!

Palvelun aloitustiedot

Tiekunnan perustiedot

Tiekunnan yhteyshenkilö

Tarjouksen yhteenveto

Palvelun tiedot:
Tiekunnan tiedot:
Tiekunnan yhteyshenkilön tiedot:

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Mikä hanke sinua kiinnostaa?

Ilmoita tietosi molemmilla lomakkeilla jos haluat tarjouksen molemmista hankkeista.

Siltahanke
Tiehanke
Tarjous kantavuusmittauksesta

Kiitos Tievahdin vuosikellon tilaamisesta!

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.