tievahti-logo

01.09.2022

Tiekunnan syksyn kunnossapitotyöt – Katso muistilista

Mitä kunnossapitotöitä tiekunnalla on syksyllä?

Syksyn sateet saapuvat ja alkaa olla parhaat ajat kunnossapitotöiden tilaukselle!

Syksyllä tulee uudelleen arvioida kulutuskerroksen riittävyyttä ja lisätä mursketta tarvittaessa. Tyypillisesti kulutuskerroksena käytetään 0-16 mm mursketta, joskus myös 0-11 mm mursketta.

Mursketta voidaan tehdä sorasta tai kalliosta. Molemmille on omat kannattajakuntansa. Pääasia on, että tielle ajettava murske on CE-merkittyä, jolloin se soveltuu käyttötarkoitukseensa.

Murskeiden laadussa kirjaimet merkitsevät murskeen materiaalia, kalliomursketta merkitään usein lyhenteellä KaM ja soramursketta lyhenteellä SrM. Numeroilla kerrotaan, minkälaisia raekokoja murske sisältää.

KaM 0-16 mm on siis kalliomursketta, jossa suurimmat rakeet ovat menneet läpi 16 mm seulasta ja mukana on myös kaikkea siitä pienempää raetta.

Murskeisiin on olemassa ohjeelliset rakeisuuskäyrät eri käyttötarkoituksia varten, joista selviää minkä verran mitäkin raekokoa murskeessa tulisi olla.

Oikeanlainen rakeisuus vaikuttaa tien pinnan tiivistymiseen. Jos murskeessa ei olisi mukana hienoa ainesta, se jäisi pyörimään tielle eikä tiivistyisi kovaksi ajopinnaksi.

Murskeen lisäys ennen vai jälkeen lanauksen?

Jos tiellä on liian vähän kulutuskerrosta ja pohjakivet paistavat, kannattaa murske ajaa ensin ja lanata vasta sitten. Jos tilanne ei ole niin paha, voidaan tie lanata ensin muotoonsa ja lisätä lopuksi uusi murskekerros.

Kesän jälkeen montut tiessä saattavat ärsyttää, mutta liian kuivalla kelillä ei tule lähteä lanaamaan. Lanaus vaatii aina sopivan kosteat olosuhteet, jotta tie tiivistyy.

Myöskään liian märkään aikaan lanausta ei kannata jättää, jotta pakkaset eivät yllätä ja tie ehtii asettua ennen talvea. Suosittelen kunnollista syyslanausta syyskuussa.

Aurausviitoitus

Viimeisenä kunnossapitotyönä, hyvissä ajoin ennen pakkasia, tehdään aurausviitoitus auraajaa varten. Aurausviitat asennetaan ajoradan molemmille puolille pareittain niin, että edellisiltä aurausviitoilta näkee pimeässä seuraaville.

Kaarteisiin viitat asetetaan tiheämmin kuin suorille tieosuuksille. Sopiva etäisyys ajoradan reunasta on yleensä n. 10–30 cm, mutta tämä riippuu tien sisäpenkan muodosta.

Liian lähellä ajorataa viittoja katkeaa talvella enemmän ja liian kaukana ne altistavat yliauraukselle. Tyypillisesti aurausviittoina käytetään oransseja, noin 1,5 metriä pitkiä muoviputkia, joiden halkaisija on 20-25 mm ja joiden päässä on heijastimet.

Jossain näkee vielä keppejä tai karsittuja kuusia aurausviittoina, joissa on tietysti se hyvä puoli, että ne maatuvat. Katkenneet muoviset aurausviitat tulee kerätä pois ja kierrättää asianmukaisesti.

Muistilista syksyn kunnossapitotöihin:

  • Lanaus sopivissa kosteusolosuhteissa, tielle sopivalla työkoneella
  • Sivukaltevuudet kuntoon
  • Pintamurskeen lisäys tarvittaessa
  • Aurausviitoitus ennen pakkasia

Jäikö kysyttävää? Jatketaan keskustelua kunnossapitotöistä Tiefoorumilla!

Opri Pietiäinen, Tieniekka Oy
Kirjoittaja on Tievahdin auktorisoima tieisännöitsijä

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tarjous siltahankkeesta

Tarjous tiehankkeesta

Kiitos Tievahdin uutiskirjeen tilaamisesta!

Tarjous tieisännöinnistä

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Mikä hanke sinua kiinnostaa?

Ilmoita tietosi molemmilla lomakkeilla jos haluat tarjouksen molemmista hankkeista.

Siltahanke
Tiehanke
Tarjous kantavuusmittauksesta

Kiitos Tievahdin tietopaketin tilaamisesta!

Lataa tietopakettisi alla olevasta linkistä. Saat myös pian ilmoittamaasi sähköpostiin viestin, jossa on latauslinkki Tievahdin tietopakettiin ja hinnastoon. 

Huom! Sähköpostin lähetyksessä voi olla ajoittain pientä viivettä.

Ystävällisin terveisin,
Tievahti Tane

Kiitos Tievahdin vuosikellon tilaamisesta!

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.