tievahti-logo

01.11.2022

Liikennemerkkien asettaminen yksityistielle

Pysyvät liikennemerkit ja liikenteenohjauslaitteet tarvitsevat aina päätöksen tiekunnalta ja luvan kunnalta.

Omatekoisten merkkien askartelu saattaa houkuttaa, mutta Traficomilla on liikennemerkeille selkeät vaatimukset laadun ja materiaalien osalta, joita kaikkien tienpitäjien tulee noudattaa.

Jos tiekunnassa on tarpeen keskustella nopeusrajoituksesta tai muista liikennemerkeistä tai liikenteenohjauslaitteista, tulee se ottaa jo kokouskutsuun asialistalle.

Nopeusrajoituksen suhteen suosin aluenopeusrajoitusta. Se takaa, että myös tiekunnan sivuteillä on voimassa sama nopeusrajoitus kuin päätiellä.

Mikäli tiekunta päättää asettaa aluenopeusrajoituksen, tulee huolehtia myös aluenopeusrajoitus päättyy -merkeistä.

Puomien kanssa tiekuntien tulee olla erityisen tarkkana, koska ne pääsääntöisesti poistavat mahdollisuuden saada kunnossapitoavustusta tai perusparannusavustusta.

Tiekunnan kokouspöytäkirjaan kirjataan päätökset, millaisia liikennemerkkejä tiekunta päättää asettaa ja mihin. Karttaliite havainnollistaa asiaa päätöksiä tekevälle kunnan virkamiehelle.

Kun myönteinen päätös kunnasta on saatu, voi tiekunta tilata ja asettaa merkit.

 

 

 

 

 

 

 

Näin asennat liikennemerkin tielle

Nettikauppoja on tarjolla useita, lisäksi voi löytyä hyviä paikallisia toimijoita. Varsinkin suuremmat määrät kannattaa kilpailuttaa.

Kunta hoitaa päätöksen tiedottamisesta poliisilaitokselle, tiekunnan vastuulle jää ilmoittaa liikennemerkeistä Väyläviraston ylläpitämään Digiroadiin.

Digiroadiin on pakollista ilmoittaa pysyvät painorajoitukset, ajokiellot ja puomit. Lisäksi sinne voi ilmoittaa nopeusrajoituksen.

Liikennemerkkien asettaminen tulee tehdä valtioneuvoston asetusta noudattamalla. Alimman liikennemerkin alareunan korkeus tulee olla 1,5 – 3,2 metriä tien pinnasta ja etäisyys ajoradan reunasta tulee olla enintään neljä metriä.

Liikennemerkin vähimmäisetäisyyttä tien reunasta ei ole erikseen säädetty, mutta siinä on hyvä ottaa huomioon raskas liikenne, lumen auraus ja tienvarsien niitto.

Oikein asennettu liikennemerkki on kohdistettu oikeaan suuntaan, sopivalla etäisyydellä tien reunasta ja betonijalka pitää merkin tukevasti paikallaan.

Liikennemerkki kannattaa kiinnittää putkeen ennen maahan asentamista. Kiinnikkeet kiristetään riittävän tiukkaan ja liikennemerkin heijastavaa pintaa varotaan vaurioittamasta.

Betonijalan ja liikennemerkkiputken väliin naputellaan tiivistysrenkaat ja betonijalan yläosa jää hieman näkyviin maan pinnalle, jotta liikennemerkkiputki ei ruostuisi niin nopeasti.

Ruostumista estää myös liikennemerkkiputken päähän asennettava tulppa.

4 tärkeää seikkaa liikennemerkkien asettamisesta yksityistielle:

  1. kokouspäätös merkkien asettamisesta ja sijainnista
  2. Kunnan lupa ennen merkkien asettamista
  3. Liikennemerkki ja lisätarvikkeet vaatimusten mukaisia
  4. Asennus riittävän korkealle ja sopivalle etäisyydelle tien reunasta

Onko liikennemerkit hallussa? Jatketaan keskustelua asiasta Tiefoorumilla.

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tarjous siltahankkeesta

Tarjous tiehankkeesta

Kiitos Tievahdin uutiskirjeen tilaamisesta!

Tarjous kuntotarkastuksesta

Tarjous siltasuunnittelusta

Tarjous tiekunnan perustamisesta

Tarjous tieyksiköinnistä

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Tiemestari

Tiemestari -palvelupaketti on täyden palvelun ratkaisu tiekuntien kokonaisvaltaiseen hoitamiseen. Se tarjoaa kaiken tarvittavan aina taloushallinnosta kokousjärjestelyihin ja lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseen. Tässä paketissa tuomme kaiken valmiiksi pöytään järkähtämättömällä ammattitaidolla.

 

Tiemestari-pakettiin voi valita erikseen myös toimitsijamiespalvelun, joka kattaa tien kunnossapitovastuun, jokapäiväisten asioiden hoitamisen sekä jopa tiekunnan edustamisen, mikäli sellaiseen on tarvetta.  

Tiemestari sopii tiekunnille, joiden osakkaat haluavat marssia valmiiseen kokouspöytään ja sekin on tietysti vapaaehtoista.

 

Tiemestari onkin voittajien valinta!

Tieisäntä -palvelupaketti on suunniteltu tiekunnille, jotka etsivät kokonaisvaltaisempaa ratkaisua hallinnollisiin tehtäviinsä. Tämä paketti tarjoaa kaiken tarvittavan taloushallinnosta kokousjärjestelyihin, mikä takaa, että tiekuntasi koko hallinto hoidetaan kattavasti tinkimättömällä ammattitaidolla. 

Tarjoamme tarvittaessa myös laajan kirjon lisäpalveluita, jotka tukevat tiekuntasi arkea, kuten perintä- ja ulosottohakemusten laatimisen sekä yksityistierekisteri- ja Digiroad-ilmoitukset, varmistaen, että kaikki hallinnolliset asiat ovat ajan tasalla yksityiskohtia myöten.

Tieisäntä sopii kaikenlaisille tiekunnille, jotka haluavat ulkoistaa kaikki hallinnolliset tehtävänsä.

Tieisäntä tarjoaa tiekunnan hallinnon huippuosaaviin käsiin!

Tieniekka

Tievahti-viranomaisvaatimukset

Tieniekka -palvelupaketti tarjoaa tiekunnille helpon ja tehokkaan tavan hoitaa tiekunnan työläimmät hallinnolliset tehtävät. Olipa kyseessä kirjanpito, tilinpäätös, maksuunpanoluettelon laatiminen, tiemaksujen laskutus tai kiinteistö- ja osakastietojen ylläpito, Tieniekka-palvelupaketissa huolehdimme nämä kaikki ammattimaisella otteella ja tarkkuudella. Tarjoamme halutessanne myös kokouskutsujen laadinnan ja lähetyksen sekä talousarvioiden muodostamisen lisäpalveluina. 

Tieniekka on suunnattu erityisesti pienemmille tiekunnille hallinnollisten velvoitteiden hoitamiseksi, mutta toimii myös isommillakin tiekunnilla, mikäli tiekunnalla on aktiivinen ja toimiva toimielin.

Tieniekka vapauttaa aikaa arkeesi!

Tämä sivusto on työn alla!

Hei, päivitämme verkkosivujamme ja tämä sivu on vielä työnalla.

Autamme ja vastaamme kysymyksiisi mielellämme joten kysy rohkeasti!

tiekunnat@tievahti.fi

 010 2028 444

Sivu aukeaa lähipäivinä!

Palvelun aloitustiedot

Tiekunnan perustiedot

Tiekunnan yhteyshenkilö

Tarjouksen yhteenveto

Palvelun tiedot:
Tiekunnan tiedot:
Tiekunnan yhteyshenkilön tiedot:

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Mikä hanke sinua kiinnostaa?

Ilmoita tietosi molemmilla lomakkeilla jos haluat tarjouksen molemmista hankkeista.

Siltahanke
Tiehanke
Tarjous kantavuusmittauksesta

Kiitos Tievahdin vuosikellon tilaamisesta!

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.