tievahti-logo

21.01.2022

Kuolinpesät tiekunnassa – Osakkaan kuolinpesän selvitys

Tieisännöitsijänä vastaanotan vuosittain vinon pinon postista palautuneita kirjeitä, jotka useimmiten koskevat kuolinpesiä. 

Kuolinpesiä sanotaan puhekielessä perikunniksi. Niiden osakkaiden selvittäminen on välillä työn ja tuskan takana ja usein siitä tulee tiekunnalle myös ylimääräisiä kustannuksia.

Voi olla, että henkilön kuoleman jälkeen postit menevät jonkin aikaa perille osoitteeseen, jossa on asuttu, eivätkä osakkaat huomaa tehdä muutosilmoitusta tiekuntaan. 

Osoitteenmuutosten tekeminen on aina osakkaan vastuulla, mutta vieläkin monesti ajatellaan, että osoitetiedot päivittyisivät tiekuntiin jostain automaattisesti.

Selvitys voi olla pitkä projekti

Kun lähden selvittämään kuolinpesän yhteystietoja, aloitan kyselyt yleensä aina tiekunnan osakkaista tai tiekunnan kokouksista. Tiiviissä yhteisöissä naapuri saattaa tietää perillisen nimen tai jotakin, joka johtaa oikeille jäljille.

Pelkän perillisen nimen tai asuinpaikkakunnan perusteella etsin oikeaa henkilöä puhelinnumeroita tai osoitteita tarjoavista yrityksistä. Ei ole tavatonta, että saan kiinni jonkun perillisen, jonka kautta asiat lähtevät selviämään.

Jos kukaan kylällä ei tiedä mitään, jatkan etsintöjä Digi- ja väestötietovirastoon (DVV). Sitä varten kuolleesta henkilöstä tarvitaan hieman lisää tietoja, jotka saa Maanmittauslaitokselta ostettavasta lainhuutotodistuksesta. Lainhuutotodistusta varten tarvitaan kiinteistötunnus.

Hyvässä lykyssä tiedot löytyvät Digi- ja väestötietovirastosta, huonommassa sieltä tulee ilmoitus, että etsintöjä on vielä jatkettava seurakunnasta.

Seurakunnan aluekeskusrekisteriin lähetetään sukuselvityspyyntö henkilöstä. Selvityksissä voi seurakunnasta riippuen kestää useita viikkoja. 

Selvitykseen kannattaa pyytää riittävän laajat tiedot perillisistä. Henkilön iästä riippuen esimerkiksi sisaruksista, vanhemmista, lapsista ja lapsenlapsista. 

Sukuselvityksen saapuessa tarkistan, ketkä perillisistä ovat elossa ja löytyykö heille mistään yhteystietoja. Tietojen selvittäminen voi olla kokonaisuudessaan päivien, viikkojen, kuukausien tai vuosienkin mittainen projekti.

Pisin tekemäni selvitys on edelleen kesken, henkilö on kuollut vuosia sitten, sisarukset ovat joko kuolleet tai sitten eivät ole missään tekemisissä, perillinen on olemassa mutta häntä ei löydy mistään. 

Maanmittauslaitoksella on ollut vireillä muutoksia lainhuutoihin, jotka ovat edelleen kuolleen henkilön vanhempien nimissä, mutta ne ovat rauenneet.

Tällaisissa tilanteissa maksajaksi joutuu tiekunta ja ei auta kuin odottaa, että kiinteistö lopulta menee perillisten puuttuessa valtiolle tai kunnalle.

Jos tiekunnalla on kuolinpesältä saatavia, ne kannattaa laittaa ulosottoon. Ulosottohakemukseen pitää olla tarkemmat tiedot henkilöstä, jotka saa lainhuutotodistuksesta. 

Ulosoton kautta tiekunta ei kuitenkaan saa yhteystietoja, vaikka maksusuoritus tulisikin. Jos en itse löydä mistään yhteystietoja kuolinpesälle, harvemmin ulosottoviranomainenkaan niitä löytää.

Muistilista kuolinpesien käsittelyyn:

  • Kysele ensin kyliltä, joku voi tuntea perillisen tai tietää ainakin nimen
  • Kiinteistötunnus tulee olla tiedossa lainhuutotodistusta varten
  • Maanmittauslaitoksen lainhuutotodistuksesta saa tarkemmat tiedot kuolleesta henkilöstä
  • Tarkemmilla henkilötiedoilla voi hakea sukuselvitystä Digi- ja väestötietovirastosta tai seurakunnasta
  • Maksamattomat tiemaksut kannattaa laittaa kuolinpesänkin osalta ulosottoon

Onko teidän tiekunnassanne ollut ongelmia kuolinpesien yhteystietojen kanssa? Jatketaan keskustelua aiheesta Tiefoorumilla!

 

Opri Pietiäinen, Tieniekka Oy
Kirjoittaja on Tievahdin auktorisoima tieisännöitsijä

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!
Tievahti-popup-hero

Tule oikealle tielle

Niin yksityistien omistajat, käyttäjät ja viranomaiset hyötyvät siitä, kun yksityisverkko on kunnossa ja siihen liittyvä tieto on aina ajan tasalla.

Rahanarvoista asiaa, liity tilaajaksi:

Mikä on roolisi tiekunnassasi?

Pysy kartalla tiesi tehtävistä!

Tilaa yksityisteiden vuosikello ilmaiseksi sähköpostiisi, postilaatikkoosi tai tekstiviestitse puhelimeesi. Näin olet aina oikealla tiellä oikeaan aikaan.

Valitse sinulle sopivin tilaus:

Kiitos ilmoittautumisesta!

Tiekuntasi on nyt käyttöönottojonossa. Tulemme tiedottamaan jonossa olevia sähköpostitse.

Ilmoita useampi tiekuntaTilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tilaa tien vuosikello tekstiviestitse

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello tekstiviestitse, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tietosi ja tilaa:

Tilaa tien vuosikello postilaatikkoosi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello perinteisellä kirjepostilla, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tietosi ja tilaa: