tievahti-logo

01.05.2022

Kevään kunnossapitotyöt

Kevään kunnossapitotyöt

Keväällä aletaan seurata sopivia kelejä tien lanaukselle, murskeen lisäykselle ja pölynsidonnalle.

Ensimmäisten aurinkoisten päivien aikaan tien pinta saattaa näyttää kuivalta, mutta silloin kannattaa laittaa jäitä hattuun ja pohtia, onko routa tierungosta oikeasti sulanut ja keli sopiva.

Lana, tiehöylä, perälevy vai karhu?!

Mitä lanaukseen tulee, on rakkaalla lapsella monta nimeä ja ne sekoittuvat iloisesti puhekielessä.

Lanaa vedetään traktorin perässä ja siinä on useampia teriä peräkkäin, joiden tarkoituksena on sekoittaa tien kulutuskerrosta riittävästi ja muotoilla se uudelleen. Hyvä lana on riittävän raskas ja pitkä.

Tiehöylällä eli tuttavallisemmin tiekarhulla tarkoitetaan ajettavaa työkonetta, joita enää harvemmin näkee. Monelle pienemmälle yksityistielle ajettava tiehöylä on liian suuri.

Traktorin perässä vedettäviä tiehöyliä on myös olemassa, mutta nekin on pääasiassa tarkoitettu raskaamman sarjan kunnossapitotöihin. Suuret koneet on tarkoitettu riittävän leveille teille.

Perälevy on traktorin takanostolaitteeseen kiinnitettävä levy. Sitä tulisi käyttää lähinnä yksittäisien kuoppien tasaamiseen, ei varsinaiseen lanaamiseen.

Perälevyn yksittäisellä levyllä ei pystytä säädöistä huolimatta vaikuttamaan tien pintakerrokseen samalla tavalla kuin lanalla tai höylällä.

Ajoitus kuntoon

Jos lanan kanssa ollaan liikkeellä liian aikaisin, seurauksena on kuravelliä. Myöhästyäkään ei kannattaisi, koska jos tie on päässyt liian kuivaksi, murske ei enää tiivisty kunnolla lanauksen jäljiltä.

Kevätkunnostus onnistuu, kun tiessä on vähintään 50-70 mm paksulti kulutuskerrosta, jota voidaan muokata. Pohjakivien kolistelulla tietä ei saada kuntoon.

Kun kulutuskerrosta on riittävästi, tie pystytään lanaamaan kuoppien pohjan syvyydeltä. Jos näin ei voida toimia, kuopat palaavat takaisin pian.

Yleensä neuvotaan, että lanaus tulisi tehdä ennen murskeen ajoa, jotta tien pinta on sopivasti muotoiltu uuden murskeen tiivistymistä varten.

Sopivan kosteissa olosuhteissa murskeen voi ajaa myös ennen lanausta, jos kulutuskerrosta on jo muutenkin liian vähän.

Parhaita ammattilaisia näissä asioissa ovat urakoitsijat, joten heidän ammattitaitoaan kannattaa hyödyntää.

Käykö ruokasuola?

Kevätkunnostus viimeistellään pölynsidontasuolalla, joka sitoo hienon aineksen kiinni tien pintaan ja parhaassa tapauksessa tie ei pölyä koko kesänä.

Saatavilla on kalsiumkloridia ja magnesiumkloridia rakeena ja liuoksena. Ruokasuola eli natriumkloridi ei sovi pölynsidontaan, sitä käytetään talvella liukkauden torjunnassa.

Itse suosin kevätkunnossapidossa hiutaleena levitettävää kalsiumkloridia, koska sen tehoainepitoisuus on korkeampi kuin magnesiumkloridissa.

Oikeaan aikaan ja laadukkaasti tehty kevätkunnostus takaa parhaimmillaan lähes asfalttimaisen pinnan soratielle koko kesäksi!

Muistilista kevään kunnossapitotöihin

  • Lanaus sopivissa kosteusolosuhteissa, tielle sopivalla työkoneella
  • Sivukaltevuudet kuntoon
  • Pintamurskeen lisäys tarvittaessa
  • Suolaus heti lanauksen ja murskeen lisäyksen jälkeen

 

Jos joku yksityiskohta jäi mietityttämään, jätä kysymyksesi Tiefoorumille.

Opri Pietiäinen, Tieniekka Oy
Kirjoittaja on Tievahdin auktorisoima tieisännöitsijä

Tievahti-popup-hero

Tule oikealle tielle

Niin yksityistien omistajat, käyttäjät ja viranomaiset hyötyvät siitä, kun yksityisverkko on kunnossa ja siihen liittyvä tieto on aina ajan tasalla.

Liity nyt uutiskirjeemme tilaajaksi:

Mikä on roolisi tiekunnassasi?