tievahti-logo

01.05.2022

Kevään kunnossapitotyöt yksityistiellä – Katso muistilista

Kevään kunnossapitotyöt yksityistiellä – Mitä ottaa huomioon?

Keväällä aletaan seurata sopivia kelejä tien lanaukselle, murskeen lisäykselle ja pölynsidonnalle.

Ensimmäisten aurinkoisten päivien aikaan tien pinta saattaa näyttää kuivalta, mutta silloin kannattaa laittaa jäitä hattuun ja pohtia, onko routa tierungosta oikeasti sulanut ja keli sopiva.

Lana, tiehöylä, perälevy vai karhu?!

Mitä lanaukseen tulee, on rakkaalla lapsella monta nimeä ja ne sekoittuvat iloisesti puhekielessä.

Lanaa vedetään traktorin perässä ja siinä on useampia teriä peräkkäin, joiden tarkoituksena on sekoittaa tien kulutuskerrosta riittävästi ja muotoilla se uudelleen. Hyvä lana on riittävän raskas ja pitkä.

Tiehöylällä eli tuttavallisemmin tiekarhulla tarkoitetaan ajettavaa työkonetta, joita enää harvemmin näkee. Monelle pienemmälle yksityistielle ajettava tiehöylä on liian suuri.

Traktorin perässä vedettäviä tiehöyliä on myös olemassa, mutta nekin on pääasiassa tarkoitettu raskaamman sarjan kunnossapitotöihin. Suuret koneet on tarkoitettu riittävän leveille teille.

Perälevy on traktorin takanostolaitteeseen kiinnitettävä levy. Sitä tulisi käyttää lähinnä yksittäisien kuoppien tasaamiseen, ei varsinaiseen lanaamiseen.

Perälevyn yksittäisellä levyllä ei pystytä säädöistä huolimatta vaikuttamaan tien pintakerrokseen samalla tavalla kuin lanalla tai höylällä.

Ajoitus kuntoon

Jos lanan kanssa ollaan liikkeellä liian aikaisin, seurauksena on kuravelliä. Myöhästyäkään ei kannattaisi, koska jos tie on päässyt liian kuivaksi, murske ei enää tiivisty kunnolla lanauksen jäljiltä.

Kevätkunnostus onnistuu, kun tiessä on vähintään 50-70 mm paksulti kulutuskerrosta, jota voidaan muokata. Pohjakivien kolistelulla tietä ei saada kuntoon.

Kun kulutuskerrosta on riittävästi, tie pystytään lanaamaan kuoppien pohjan syvyydeltä. Jos näin ei voida toimia, kuopat palaavat takaisin pian.

Yleensä neuvotaan, että lanaus tulisi tehdä ennen murskeen ajoa, jotta tien pinta on sopivasti muotoiltu uuden murskeen tiivistymistä varten.

Sopivan kosteissa olosuhteissa murskeen voi ajaa myös ennen lanausta, jos kulutuskerrosta on jo muutenkin liian vähän.

Parhaita ammattilaisia näissä asioissa ovat urakoitsijat, joten heidän ammattitaitoaan kannattaa hyödyntää.

Käykö ruokasuola?

Kevätkunnostus viimeistellään pölynsidontasuolalla, joka sitoo hienon aineksen kiinni tien pintaan ja parhaassa tapauksessa tie ei pölyä koko kesänä.

Saatavilla on kalsiumkloridia ja magnesiumkloridia rakeena ja liuoksena. Ruokasuola eli natriumkloridi ei sovi pölynsidontaan, sitä käytetään talvella liukkauden torjunnassa.

Itse suosin kevätkunnossapidossa hiutaleena levitettävää kalsiumkloridia, koska sen tehoainepitoisuus on korkeampi kuin magnesiumkloridissa.

Oikeaan aikaan ja laadukkaasti tehty kevätkunnostus takaa parhaimmillaan lähes asfalttimaisen pinnan soratielle koko kesäksi!

Muistilista kevään kunnossapitotöihin

  • Lanaus sopivissa kosteusolosuhteissa, tielle sopivalla työkoneella
  • Sivukaltevuudet kuntoon
  • Pintamurskeen lisäys tarvittaessa
  • Suolaus heti lanauksen ja murskeen lisäyksen jälkeen

Jos joku yksityiskohta jäi mietityttämään, jätä kysymyksesi Tiefoorumille.

Opri Pietiäinen, Tieniekka Oy
Kirjoittaja on Tievahdin auktorisoima tieisännöitsijä

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!
Tievahti-popup-hero

Tule oikealle tielle

Niin yksityistien omistajat, käyttäjät ja viranomaiset hyötyvät siitä, kun yksityisverkko on kunnossa ja siihen liittyvä tieto on aina ajan tasalla.

Rahanarvoista asiaa, liity tilaajaksi:

Mikä on roolisi tiekunnassasi?

Pysy kartalla tiesi tehtävistä!

Tilaa yksityisteiden vuosikello ilmaiseksi sähköpostiisi, postilaatikkoosi tai tekstiviestitse puhelimeesi. Näin olet aina oikealla tiellä oikeaan aikaan.

Valitse sinulle sopivin tilaus:

Kiitos ilmoittautumisesta!

Tiekuntasi on nyt käyttöönottojonossa. Tulemme tiedottamaan jonossa olevia sähköpostitse.

Ilmoita useampi tiekuntaTilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tilaa tien vuosikello tekstiviestitse

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello tekstiviestitse, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tietosi ja tilaa:

Tilaa tien vuosikello postilaatikkoosi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello perinteisellä kirjepostilla, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tietosi ja tilaa: