tievahti-logo

01.06.2022

Tiekunnan perustaminen – Miten tiekunta perustetaan?

Tiekunnan perustaminen – Kuinka tiekunta perustetaan?

Yleensä tiekunta halutaan perustaa viimeistään silloin, kun eteen tulee tien parantaminen tai kunnossapitokustannusten jakamisessa on erimielisyyksiä.

Järjestäytynyt tiekunta voi hakea perusparannushankkeeseen avustusta ELY-keskukselta ja kunnalta. Yksityistielaki edellyttää perustettua tiekuntaa myös kuntien kunnossapitoavustuksissa.

Järjestäytymättömissä tiekunnissa asiat sovitaan osakkaiden kesken eikä suoraan ulosottokelpoisia maksuvelvoitteita synny.

Tiekuntaa ei tarvita, jos osakkaiden keskinäinen luottamus on kunnossa, kustannusten jaosta ollaan samaa mieltä ja avustuksia ei ole tarpeen hakea.

Sanasto haltuun

Perussanasto kannattaa ottaa ensin haltuun. Tieoikeus tarkoittaa sitä, että kiinteistöllä on oikeus pitää tietä ja kulkea toisen kiinteistön maalla. Toisen kiinteistön maalle muodostuu tällöin rasite.

Rasitteita on erilaisia, sellainen voi muodostua esimerkiksi tiestä, kaivosta tai venepaikasta. Tierasitteilla on yleensä tarkka sijainti ja leveys.

Tiealueen leveys on kiinteistötietoihin määritelty leveys ja eri asia kuin varsinaisen ajoradan leveys. Koko tie sivuojineen tulee mahtua tiealueeseen.

Vanhemmissa tieoikeuksissa tiealueen leveys voi puuttua kokonaan tai olla liian kapea.

Ensin selvitetään tieoikeudet

Kun tiekunta sitten syystä tai toisesta halutaan perustaa, tulee ensimmäisenä selvittää Maanmittauslaitokselta, onko tieoikeudet kunnossa.

Asia selviää ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun tai käymällä Maanmittauslaitoksen toimipisteellä.

Mikäli tieoikeudet ovat kunnossa, tiekunnan voi perustaa osakkaiden kesken kokouksessa.

Kokouksen voi kutsua koolle kuka tahansa osakkaista ja kokouksen kutsuminen tapahtuu samalla tavalla kuin järjestäytyneen tiekunnan kokouksen koolle kutsuminen.

Kokouksessa laaditaan ensimmäinen yksiköinti tiekunnalle. Perustamiskokouksessa ei voida äänestää, joten päätöksien on oltava yksimielisiä.

Valmis kokouspöytäkirja toimitetaan Maanmittauslaitokselle, joka rekisteröi tiekunnan valitusajan (3kk ja viikko) jälkeen. Rekisteröinti ei maksa mitään.

Jos kaikki osakkaat ovat allekirjoituksellaan hyväksyneet tiekunnan perustamisen, tiekunta voidaan rekisteröidä ilman valitusajan odottamista.

Tieisännöitsijä auttaa tarvittaessa tiekunnan perustamisessa. Isännöitsijä huolehtii, että perustamiskokouksessa tehdään riittävät päätökset ja kirjataan ne oikein pöytäkirjaan.

Myös yksikkölaskelma kannattaa teettää ulkopuolisella.

Vaihtoehtona yksityistietoimitus

 Jos tieoikeuksissa on puutteita tai on tiedossa, että joku osakkaista vastustaa tiekunnan perustamista, ainoa vaihtoehto on hakea Maanmittauslaitoksen yksityistietoimitusta.

Yksityistietoimitusta haetaan Maanmittauslaitoksen sähköisessä asiointipalvelussa tai hakemuslomakkeella, jos sähköistä asiointipalvelua ei ole mahdollista käyttää.

Yksityistietoimituksen pitää toimitusinsinööri, joka kutsuu toimitukseen kaikki asianosaiset. Jos joku osapuoli kokee tarpeelliseksi, toimituksessa voidaan käyttää toimitusinsinöörin lisäksi uskottuja miehiä.

Uskotut miehet ovat kiinteistöasioihin perehtyneitä, paikallistuntemusta omaavia henkilöitä, jotka ovat toimitusinsinöörin apuna päätöksenteossa.

Toimitusinsinööri ratkaisee toimituskokouksessa tiekunnan tarpeellisuuden ja tekee tiekunnalle yksikkölaskelman.

Yksityistietoimitusten hinnat ovat kiinteät ja löytyvät Maanmittauslaitoksen nettisivuilta. Hintaan saa -50% alennusta, jos toimitus tehdään kirjallisena menettelynä eli kiinteistöjen omistajat ovat sopineet kaikki toimitusasiat ennakkoon.

Jatketaan tiekuntien perustamiskeskusteluja Tiefoorumilla!

Opri Pietiäinen, Tieniekka Oy
Kirjoittaja on Tievahdin auktorisoima tieisännöitsijä

Jos tiellesi sattuu askarruttavia asioita

Kurvaa Tievahdin uudelle foorumille!

Tiefoorumilla pulmiasi ratkovat muun muassa asiantuntevat ja palvelualttiit tieisännöitsijät. Voit pohtia tiemaailman ajankohtaisia asioita myös muiden yksityisteiden osakkaiden kanssa ympäri Suomen.

Pysy kartalla tiesi tehtävistä

Tilaa Tievahdin vuosikello ilmaiseksi käyttöösi!

Tilaa tien vuosikello sähköpostiisi

Pysy kartalla yksityisteiden vuodenkierrosta tieasiantuntijoidemme ylläpitämällä vuosikellolla. Tilaa vuosikello sähköpostiisi, niin olet aina oikealla tiellä.

Täytä tiedot ja tilaa:

Tarjous siltahankkeesta

Tarjous tiehankkeesta

Kiitos Tievahdin uutiskirjeen tilaamisesta!

Tarjous tieisännöinnistä

Kiitos tarjouspyynnöstä!

Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian.

Mikä hanke sinua kiinnostaa?

Ilmoita tietosi molemmilla lomakkeilla jos haluat tarjouksen molemmista hankkeista.

Siltahanke
Tiehanke
Tarjous kantavuusmittauksesta

Kiitos Tievahdin tietopaketin tilaamisesta!

Lataa tietopakettisi alla olevasta linkistä. Saat myös pian ilmoittamaasi sähköpostiin viestin, jossa on latauslinkki Tievahdin tietopakettiin ja hinnastoon. 

Huom! Sähköpostin lähetyksessä voi olla ajoittain pientä viivettä.

Ystävällisin terveisin,
Tievahti Tane

Kiitos Tievahdin vuosikellon tilaamisesta!

Kiitos ilmoittautumisesta!

Ilmoittamasi tiedot on tallennettu Tievahdin kumppanirekisteriin.